Stránky

29. 6. 2011

Jak získat titul a ještě něco navíc.

Blíží se konec semestru a mnohé z vás čeká příští rok ten úžasný úkol: vymyslet, naprogramovat, napsat a obhájit bakalářku nebo diplomku. K tomu ještě zvládnou státnice a máte první (nebo další) titul v kapse. Můžete si také přidat pár písmenek před jméno. Úžasné. Najednou budete úplně jiný - lepší člověk.

Nevěříte? Já také ne. Něco takového se mi stalo pouze jednou v životě. A to, když jsem úspěšně odmaturoval. Měl jsem pocit, že jsem někdo. Na výšce jsem z toho vyrostl. Stále více se mi potvrzuje, že úspěch přichází ruku v ruce s dlouho trvající, tvrdou a poctivou prací. A je jedno, jestli kopete kanály nebo vymýšlíte fúzní reaktor. S takovou prací rostete také vy. Profesně i osobně.

Ale zpět k BP/DP. Jedná se o projekty, které by svou velikostí a náročností měly prověřit vaše schopnosti. Ukázat, zda-li si ten titul zasloužíte. Ukázat, že jste schopni zadaný problém uchopit, samostatně a kreativně vyřešit. Jak na to? Přístupů je mnoho.

Asi ten nejhloupější je vybrat si jednoduché téma, o kterém něco málo víte. Před termínem odevzdání něco rychle splácáte a odevzdáte. S trochou štěstí vám to projde a titul je doma. Fajn. Titul máte, ale to je tak vše.

Osobně bych doporučoval jiný přístup. Brát diplomku jako možnost se něco nového naučit, vymyslet a osobně tak povyrůst. Pokud je oblast, která vás zajímá a chcete se jí věnovat nebo pokud máte nějakou vizi, sen nebo cíl (odpovídající velikosti), tak neváhejte využít této šance. Splnit si sen, realizovat to co chcete, naučit se něco nového, dělat to co vás baví. A ještě za to dostat ten titul.

Na FIT je spousta kvalitního výzkumu a špičkových lidí. Tito lidé vám mohou skrze BP/DP ukázat cestu a pomoci vám.

Proč toto celé píši? Protože vám chci také pomoci. Pomoci realizovat vaše vize.

Zajímají vás věci kolem tohoto vzdělávacího portálu Přednášky.com? Zajímají vás pokročilé webové technologie? Zajímají vás technologie kolem machine learning? Rozpoznávání řeči? Zpracování jazyka? Zpracování videa? Chcete vidět výsledky své práce nasazeny v praxi a používány ostatními studenty?

Přijďte za mnou a do mluvíme se na tématu. Nebo alespoň napište email.

Díky.

Igi

Žádné komentáře:

Okomentovat