Stránky

12. 5. 2016

O čem je diplomka? O přemýšlení!

Následující dvě témata jsou evergreenem mých diskuzí se studenty:
  1. Jestli ten či onen nápad je diplomkobilní. - když přijde a chce abych ho/ji vedl
  2. Jak mají napsat vynikající text diplomky, aby byl čtenář (oponent) nadšen. - když se blíží odevzdání diplomky

Obě tato témata mě dovedla k závěru, že diplomka je hlavně o přemýšlení.

Máte téma, u kterého budete muset hodně přemýšlet? Ne programovat tisíce řádků, ne hledat kusy kódu na stackoverflow a lepit je dohromady, ne malovat ve Photoshopu grafiku stránky. Ne, ne, ne. Mám na mysli, že budete přemýšlet. Třeba jen s papírem a tužkou. Kdo je váš uživatel? Jaký problém opravdu potřebuje vyřešit? A co když ani neví co vlastně chce? Jaká data máte a co z nich vlastně chcete získat? K čemu vám to bude? Nejde to náhodou udělat rychleji? Přesněji?

Cílem vašeho snažení je něco zlepšit. Život uživatele (vyrobíte mu mobilní či webovou apku), život svůj (uděláte si nástroj, který vám ušetří čas), nějaký algoritmus, proces, postup, ... Abyste to něco zlepšili, musíte to něco nejdřív pochopit. Abyste to něco pochopili, musíte přemýšlet. Ne povrchně, ale do hloubky. Chápat vztahy toho něčeho se okolím.

Takže pokud přemýšlíte o tématu diplomky, kde budete muset pochopit něco, abyste se dostali k výsledku, jste na dobré cestě. Měsíc(e) přemýšlení a zkoumání problému z různých úhlů, studium možných řešení, čtení článků, diskuze s uživatelem, návrh a validace prototypů.
Pokud vidíte jen tisíce řádků kódu, desítky tabulek a hodiny strávené hledáním stylů a šablon, tak:
  • buď se na problém díváte povrchně,
  • nebo řešíte trivialitu.
V obou případech doporučuji se zamyslet, jestli je to ta správná cesta k diplomce.

Text diplomky má mapovat vaši cestu během řešení. Cestu přemýšlení. Co jste řešili za problém? Proč? Jak jste o tom problému přemýšleli? Na co jste přišli? Fungovalo to? Proč ano? Proč ne? Co by mohlo nebo mělo být jinak?

Nikoho nezajímá 52147 řádků kódu, které jste po té cestě naprogramovali. Ty naznačují jen:
  • Asi jste se naučili psát na klávesnici opravdu rychle.
  • Možná raději píšete na klávesnici, než přemýšlíte. Nedá se to samé dosáhnout s 5137 řádky?
Takže text diplomky koncipujte jako příběh.. Hele, tady je takový či makový problém. Přemýšlel(a) jsem o něm a takhle ho vyřešil(a).

Žádné komentáře:

Okomentovat