Stránky

14. 9. 2016

Diplomka na 4 roky

Ne, tento článeček není o chudákovi, který musel diplomkovat 4 roky, než své dílo dostal konečně do stavu, že bylo obhajitelné (i když i tací jsou).
Tento článeček je o tom, že nyní máte možnost strávit až 4 roky prací na jednom tématu. Třeba i na tom svém. Sice to tak jednoduché nebude, ale půjde to.
Jak toho dosáhnout? Projektovou praxí.
Na FIT vznikly dva předměty Projektová praxe. Jeden v druháku Bc. a další v prváku Mgr. Suma sumárum můžete pracovat na jednom tématu: Pojektová praxe Bc. (ročník 2.) Diplomka Bc. (ročník 3.), Projektová praxe Mgr. (ročník "4."), Diplomka Mgr. (ročník "5.").

Co je projektová praxe? Je to předmět, který dává pilným studentům možnost pracovat na větších projektech a dostat za to kredity. Práce studentů na projektech není nic nového. Často s naší výzkumnou skupinou spolupracují studenti například už od druháku. Ve třetím ročníku resp. v pátém se tato spolupráce obvykle řeší formou diplomky. Projektové praxe pokrývá druhý a čtvrtý ročník.

Co je to ten Projekt? Obvykle to může být nějaký výzkumý projekt univerzity. Ty mají trvání několik roků a i objemem práce jsou značně nad rozsahem diplomky. Lze tedy postupně pokračovat a téma rozvíjet. Může to však být i firemní projekt... podobně jako tu na FIT máme firemní diplomky (zadání a odborné vedení řeší firma). A teoreticky by to mohl být i váš osobní projekt (například startup).

Včem je háček?
  1. Jde o to, že projektová praxe je koncipován pro studenty, kteří studium bezproblému zvládají a mají dost času se věnovat u studia vedlejším aktivitám bez negativního dopadu na úroveň studia. Jedná se výběrový předmět.
    • Sotva prolézám, nestíhám projekty, mám pravidelnou brigádu, zapíšu si tedy PP, abych dostal levně 6 kreditů = špatný nápad.
    • Školu zvládám, mám trošku volného času, rád bych něco dělal. Zkusím projektovou praxi = dobrý nápad.
  2. Objemem práce se jedná v podstatě o diplomku. Na projektu musíte pracovat. Po zimním semestru obhajujete. Pokud jsou vaše výsledky zoufalé, tak s PP končíte. Pokud je to OK, pokračujete a v létě obhajujete znova. Jenom nemusíte napsat tolik textu jako u diplomky.
  3. Na téma se může přihlásit více studentů a vedoucí si vybírá toho nejlepšího. Počet otevřených témat je limitován.
Proč to píšu? Abyste věděli, že je tu možnost během studia pracovat na něčem dlouhodobě. Ne jeden rok a šlus (jak je to u diplomky). Teď teoreticky můžete na tom samém pracovat až 4 roky (v rámci studia). Což vám dává perfektní možnost pracovat na něčem velkém. Spolupracovat s univerzitou na výzkumu (ideální pokud míříte třeba na Ph.D.), firemní projekt (ideální pokud jste spíš R&D a ne kodér junior), vlastní startup (rozvíjet technickou stránku nápadu).

Žádné komentáře:

Okomentovat