Stránky

2. 1. 2012

Textová část BP/DP - Lessons learned #1

Začínají mi chodit první verze textových částí diplomek. Rozhodl jsem, že budu z prací vybírat obvyklé chyby, a tak vám živě demonstrovat, co je špatně a proč. Abych nebyl jen za toho zlého, pokud uvidím něco inspirativního dám to sem též. Veškeré ukázky sem dávám se souhlasem autora práce. Buďte si prosím vědomi, že ukázky jsou z prvních draftů a ne z finálních prací.

Necitujte irelevantní "blbosti":
Informace v Úvodu o tom, že připojení na internet je dostupné už i na Mount Everest může působit dojmem, že je třeba to nějak potvrdit. Nicméně toto zbytečně nafukuje Literaturu o spoustu irelevantních zdrojů (vzhledem k tématu vaší práce) - což se může obrátit proti vám v posudku. Takže to tam nepište vůbec, nebo to alespoň necitujte.

Zkratky a poznámky pod čarou by měly být "samonosné":
Pokud máte v textu zkratku, tak ji při prvním použití rovnou rozepište:
... vokálního traktu a Heteroscedastic Linear Discriminant Analysis (dále jen HLDA) transformace. ...
Pokud se vám zkratka HLDA opakuje třeba o 2 kapitoly dále, tak ji opět při prvním výskytu můžete rozepsat, a nebo jen dát poznámku pod čarou, kde napíšete HLDA - Heteroscedastic... Důležité je, aby pod čarou byla vypsána i ta zkratka (viz obrázek výše) a ne jen heteroscedastic... Pokud se jedná o zkratku nějakého "slušného" sousloví (třeba to LVCSR), nebojte se ho přeložit též do češtiny. Překládat HLDA nemá smysl :)

Nevynechávejte text mezi sekcí a podsekcí:
Je to nedopracované. V tomto případě chybí nějaký text mezi názvem kapitoly a podkapitoly. Toto místo přímo volá po 1-2 odstavcích, kde (pro babičku) vysvětlíte o čem ta kapitola je, a co se v ní čtenář dozví.

Ručně dělané skicy a obrázky:
Skvělý nápad. Obzvláště pro draft práce je jednodušší rychle něco namalovat, vyfotit a pak psát dál. Většinou je ta skica schématu napoprvé špatně. A tak zbytečně ztrácíte čas předěláváním. Do finálního textu bych byl s "ruční prací" opatrný. Pro některé oponenty/přísedící to může být falešný indikátor, že jste nestíhali, a tak jste to místo 5 hodin hraní si s Photoshopem "odflákli" rukou za 5 minut.

Následující Lessons learned: #2, #3

Žádné komentáře:

Okomentovat