Stránky

14. 8. 2011

Zkoumejte a běžte za bod, odkud není návratu

Co udělá můj synek, který ještě neumí ani mluvit a uvidí nějakou novou věc? Začne ji zkoumat. Začne si ji prohlížet, osahávat, okusovat, mačkat čudlíky, motat kolečka a mlátit do toho plastovou kuželkou. Proč? Protože ho ta věc zajímá a chce vědět co umí. Má nápad. Co se stane, když do toho praští kuželkou? Neví. Tak to prostě zkusí.

Takto by se dala přeložit věta "Poke the box.". A stejně se jmenuje další malá knížečka Poke the box (autor Seth Godin). Poselství, která se nám snaží autor předat, je:
  • Nebojte se chyb, učte se zkoušením věcí.
  • Buďte iniciativní a inovativní, realizujte nové věci.
  • Dotahujte věci do konce. Bez konce není začátek.
  • Industriální éra skončila.
  • Ptejte se.
Dnes se budu věnovat pouze prvním třem bodům.

Tím, že budete sedět a nic nedělat sice nic nezkazíte (možná), ale také nic nedokážete a nic se nenaučíte. Buďte jako dítě. Něco vás zaujalo? Máte nápad? Zkuste to. Zkuste jaká bude reakce přátel/okolí/trhu/šéfa. Z reakce se poučíte, a budete vědět co příště dělat lépe.

"Poking the box" je činnost, kterou denně dělá spousta programátorů. Prostě zkouší. Něco naprogramují a pak sledují co se stane (co počítač dělá nebo nedělá).

1. Nebojte se chyb, učte se zkoušením věcí.

Spousta lidí přemýšlí takto: Riziko (pro některé) je špatná věc, protože riziko se sebou nese možnost chyby a selhání. Přesto, že se jedná o chybu dočasnou, tak vás zasáhne. Přijměte dostatečné množství rizika, a dříve či později uděláte chybu. To u většiny implikuje riziko = chyba.
Protože jsou zapovězeny chyby,  je zapovězené i riziko. Pokud máte touhu rozjet nějaký projekt budete zřejmě asociovat riziko projektu s chybou a selháním.

Naše společnost miluje prohru, chyby a selhání. Sledujte chvíli politickou/ekonomickou/sportovní debatu. Je velmi jednoduché ukázat prstem a kritizovat věci, které nevyšly.

Minulé století nutilo svým industriálním charakterem k eliminaci rizika, změny a hlavně něčeho nového. Efektivní továrna se "obává" nových věcí, protože ty přináší potřebu změny vybavení, riziko a výkyv ve výrobě. Dobrý zaměstnanec (čti dělník) je ten, který nedělá chyby. Chyby nebude dělat pokud nebude inovovat a podstupovat riziko.

K tomu byl (a stále je) přizpůsoben i celý vzdělávací systém. Vyrábět kvalitní "zaměstnance".

Většina lidí zkamení strachy, když jsou vystaveni nejistotě a mají udělat něco nového. Na tom není nic neobvyklého a může za to tzv. "ještěří mozek", který si s sebou neseme z prehistorie. Steven Pressfield dal hlasu ještěřího mozku jméno - Vzdor. Chcete něco nového udělat a Vzdor vám říká "Udělej kompromis. Nedělej rychlé změny. Nebuď problémový/á." Zkuste se zamyslet, jak často vám podobný vnitřní hlas sabotoval chuť něco vyzkoušet a udělat. A tento hlas je ještě posilován vzdělávacím systémem.

Když se počáteční byznys Googlu ukázal funkční, Google ignoroval Wall Street a místo maximalizace zisku pokračoval v investování a rozjíždění nových věcí. Spousta z nich selhala. Kde je Google teď?

Poučení: Chyby patří k procesu učení, bez nich bychom se nic nenaučili. Slavní a úspěšní jsou slavnými a úspěšnými, protože se nebojí dělat chyby a učí se z nich. Až k vám bude příště mluvit váš Vzdor, neposlouchejte ho.

2. Realizujte nové věci.

Pouze začínáním něčeho nového se posunuje vědění a hodnota společnosti kupředu. Pokud by všichni seděli a dělali to, co jsou zvyklí, tak se nikam nedostaneme. Něco realizovat není pouze o nápadu. Mít milion nápadů nebo nemít žádný je stejné. V obou případech nic nového nevznikne.

Představte si, že svět nemá žádné zprostředkovatele, nadřízené, šéfy a nikoho, kdo by vám říkal co máte dělat. Pokud byste v takovém světě žili, co byste dělali? Jděte a udělejte to!

Bez jiskry iniciativy nemáte jinou možnost, než jen reagovat na vnější svět.

Aby se něco stalo potřebujeme:
  • Nápad
  • Lidi, kteří na tom budou pracovat
  • Místo, kde se to vytvoří
  • Materiál
  • Distribuční kanály
  • Peníze
  • Marketing
Toto všechno je statické. Bez někoho, kdo řekne "Jdeme do toho!" a projekt spustí se nestane nic. These Godina je: "Všechny výše uvedené elementy jsou dnes levnější než kdy dříve. Což dělá onen motivační prvek "Jdeme do toho!" kritický."

Dr. Jan Souman experimentoval s chováním lidí, kteří jsou ztraceni v neznámém prostředí a nemají žádné orientační body (mapu, kompas, objekty na obzoru, slunce, hvězdy, ...). Souman zjistil, že v takových případech lidé chodí v kruzích (i když jsou pevně přesvědčeni, že jdou rovně). Jeho závěr je: "Nevěřte svým smyslům. I když říkají, že jdete rovně, tak to není pravda."

Co z toho plyne? V neznámém prostředí lidé potřebují mapu. Pokud budete stateční a nakreslíte ji, ostatní vás podle ní budou následovat. Přestaňte čekat na mapu. Odměněni jsou ti, kteří ji kreslí. Ne ti, kteří se jí řídí.

V současné době je nezačínat mnohem horší než chybovat. Pokud začínáte, máte šanci změnit chyby na úspěchy. Pokud nezačínáte, nemáte ani tu šanci.

Poučení: Vyberte si jestli chcete být Reaktivní  - sedět, čekat, a dělat co vám kdo řekne. Nebo Kreativní - aktivně iniciovat nové věci, kreslit mapu a posunovat se dopředu.

3. Dotahujte věci do konce.

Iniciovat není (jenom) o tom něco začít. Iniciovat je o dotáhnutí věci do konce (to ship). Dotažení do konce znamená, že váš cíl (osoba/věc/trh/šéf) vaše snažení zaregistruje a zareaguje. Reakci okolí uvidíte, až když to dotáhnete do konce. Pokud to do konce nedotáhnete, tak jste nezačali.

Začínání bez dotažení do konce je plýtvání.

Děti iniciují, zkouší a začínají věci (a také dotahují do konce).. dokud nejsou svým okolím a školou usměrněny, aby nedělaly problémy a chyby.

Jsou dvě chyby, které můžete udělat na cestě poznání.
Neprojít celou cestu až do konce a nezačít.
Siddhartha Gautama

Poučení: Když něco začnete, dotáhněte to do konce. Zjistěte jaká je reakce. Zjistěte, jestli jste to udělali dobře nebo ne. Až z reakce se naučíte něco nového.

A co vy? Máte nápad, který se vám líbí? Začněte na něm pracovat a dotáhněte ho do konce. Vezměte tu plastovou kuželku a majzněte do toho. Jinak nic nezjistíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat