Stránky

3. 8. 2011

Ráno manažerem, večer dělníkem

Také děláte víc různých věcí najednou, a máte z toho občas hlavu do čtverečku? Zajímavý hack na organizaci času je v knize Running Lean. Netvrdím, že to je vše spasitelné a vždy aplikovatelné. Na time management bylo (a bude) spousta rad, školení a knih, a určitě toto téma nelze zhustit do 3 odstavců. A vzhledem k tomu, že "sebe management" je individuální (tak jako každý z nás), je do jisté míry třeba si na to všechno přijít sám.

Základní myšlenka hacku spočívá v tom, že mentálně dělnická práce (programování nebo psaní článku) potřebuje pro svou efektivnost delší časový slot (desítky minut až hodiny). Za pět minut toho moc nenaprogramujete, protože na "přepnutí kontextu" potřebujete víc času. Musíte si vzpomenout, kde jste přestali, co jste vlastně chtěli dělat a jak.

Zatímco manažerská práce (emaily, telefonování, vyřizování, ...) dlouhý slot nepotřebuje. Maily nebo hovory můžete sekat po několika minutách a přepínámí kontextu v tomto případě tolik času nezabere.

Problém nastává, když obě činnosti (dělnickou a manažerskou) smícháte. Tedy snažíte se něco naprogramovat, do toho vám někdo volá, píšete maily a ještě odpovídáte někomu na dotazy. Kdo zná tak ví, že stejně nic nenaprogramuje. A pokud ano, většinou to stojí za DELETE.

Hack spočívá v rozdělení si dne na manažerskou a dělnickou část. Je dobré se ještě přizpůsobit sám sobě a dělat dělníka dopoledne, kdy jste mentálně svěží a schopni se déle soustředit. Odpoledne pak můžete jít vyřizovat maily a telefony. (U mne to je přesně naopak :).)

Toť vše. Budu rád, když se zkušení svěří v komentářích, jak si organizují dělnickou a manažerskou práci během dne.

Igi

Žádné komentáře:

Okomentovat