Stránky

21. 8. 2011

V kávě je pravda

In vino veritas - Ve víně je pravda. Možná ano, ale já ji našel v kávě.

S kávou jsem začal asi před třemi roky. Už asi stárnu, a tak jsem hledal nějaký života budič na dlouhé večery při psaní knihy jménem These. Na škole je pár kolegů kafařů. Tak mi tehdy s radostí pomohli s vypěstováním závislosti :).

Začátky byly obvyklé. Experimenty s instantní kávou, s erární kávou (značku nevím), doma nějaký Douwe Egberts. Příprava formou klasického českého turka doma a "překapávané presso" v práci. Káva mi moc nechutnala (pokud jsem do ní nenasypal hodně cukru) a občas mě z ní mírně bolel žaludek. Říkal jsem si, že to je asi normální, a bral to jak daň za povzbuzující účinek. Pak jsem byl jedny Vánoce obdarován od manželky FrenchPressem. Vzhledem k tom, že jsem o jiném způsobu přípravy kávy neměl ani páru, začal jsem studovat. Od několika lepších či horších blogů, přes pana Cuketku, až jsem skončil na PrimaCafé fóru. Studium mi zabralo asi měsíc. Z PrimaCafé jsem si objednal čerstvě praženou kávu. Dále pořídil ruční mlýnek. Pak jsem začal "experimentovat" a učit se. Doma FrenchPress, v práci Espresso. Káva mi začala chutnat a troufám si tvrdit, že dokážu udělat lepší Espresso než 95% českých restaurací a kaváren. Ale proč to celé píši? Ne abych se chlubil, ale protože jsem se něco naučil. Něco úplně jiného než dělat dobré kafe.

Lessons learned:
  • Chci-li něco dokázat, musím chtít.
  • Chci-li něco dokázat, musím se o tom něco dozvědět a nastudovat. Bez teorie to jde, ale velmi pomalu. Pokud neděláte něco jako první a jediní na světě (což příprava kávy není), tak studujte a dívejte se kolem.
  • Chci-li něco dokázat, musím na tom pracovat, experimentovat a zkoušet. Teorie bez praxe je k ničemu. Zkoušením získáte jistotu. A když se to zrovna nepovedlo? Výborně, příště to třeba bude lepší. A budu vědět co dělat jinak a lépe.
  • Výsledek je jen tak dobrý, jak dobrý (špatný) je ten nejhorší článek v řetězci. Těžko uděláte dobré kafe z mletého čehosi, co jste koupili v akci v Lidu a prohnali to plastovým "automatem" za 1500 z hypermarketu.
  • Je fajn si ověřit své schopnosti nejprve na něčem s krátkou dobou vývojového cyklu, a s nízkým nutným počátečním kapitálem. Začínal jsem s FrenchPressem a skončil u Espressa.
  • Proti gustu žádný dišputát. Každý "zákazník" je jiný. Nikdy vaše kafe nebude chutnat úplně všem.
  • Být v čechách snad v čemkoli nejlepší není problém. Je jen smutné, že to skoro nikdo neocení.
A co vy? Jaké jsou vaše lessons learned z oblasti gastronomie?

Žádné komentáře:

Okomentovat