Stránky

12. 7. 2011

Co je nejdražší komodita na světě?


Zkuste popřemýšlet než kliknete dál a uvidíte odpověď.

Jak jde život, tak zjišťuji, že mého volného času ubývá. Je stále více věcí, které mají charakter must do. Zároveň se objevuje stále více věcí a činností, které bych rád udělal nebo alespoň zkusil. A tak jsem se nevyhnutelně dostal do bodu, kdy už si prostě musím vybrat.

Asi v 25 letech u mne začala nastávat změna v myšlení. Začal jsem si uvědomovat čas. Hodnotu času. Jeho cenu. Nevím, jestli to bylo brzo nebo pozdě. Každopádně to vede ke snaze dělat věci, které mě baví a mají smysl, a snažím se neztrácet čas blbostma.

Občas si říkám, proč jsem na to nepřišel dřív. Mohl jsem ty tuny volného času, co jsem měl na výšce využít efektivněji než koukáním na filmy, hraním games a chozením do hospody.

Třeba vám tento post pomůže zamyslet se nad časem. Časem jako komoditou. Časem jako zdrojem. Zamyslet se nad tím, jak ho přestat konzumovat, a jak ho začít investovat.

Trošku netradiční názor na problematiku shánění investora pro začínající firmy má Ash Maurya v knize Running Lean:
Getting funded always takes longer than you think
Time is more valuable than money. Would you rather spend months pitching investors so you can refine a story based on untested product, or spend time pitching customers so you can tell a credible story based on a tested product.

A jaká je odpověď na otázku v nadpise už asi všichni tušíte. Ano, je to Čas.
Jediná komodita ve vašem životě, která má omezené zdroje. Jediná komodita, která plyne jedním směrem a neustále jí ubývá.

A co vy? Kdy jste začali svůj čas místo konzumace investovat? A do čeho? Podělte se s ostatními v komentářích.

Igi
PS:Tady je také pěkný pohled na problematiku času.

Žádné komentáře:

Okomentovat