Stránky

1. 1. 2012

5 kroků jak soustředěně psát (nejen) diplomku

Píšete diplomku a máte prokrastinační problémy? Nejste v tom sami. Vzpomínám si na mé "spisovatelské" období. Řekl jsem si, že dnes napíšu kapitolu diplomky. Měl jsem dokonce chuť psát. Otevřel jsem editor, napsal název kapitoly a začal přemýšlet o obsahu. A čím víc jsem o psaní přemýšlel, tím míň se mi chtělo něco psát, a pohled na blikají kurzor a prázdnou stránku byl depresivní. Nuž co, podívám se, jestli nepřišel nějaký email (re-check emailu je velmi častý a nebezpečný prokrastinátor). Odtud to je kousek ke čtení webu, jen jednomu levelu v gamese, a najednou byl večer. A stránka stále prázdná.

Jste-li na tom stejně, mám pro vás radu, která by vám měla pomoci.

Nedávno jsem objevil a úspěšně vyzkoušel jednu fajn techniku, kterou často používají spisovatelé a copywriteři (lidé co na zakázku píšou blogy, články, obchodní emaily, ...). Jmenuje se Pomodoro (já ji přezdívám Rajčatování). Možná znáte, možná ne.

Rajčatování má 5 jednoduchých pravidel:
  1. Otevřete editor, vypněte mobil, zavřete mailového klienta a doneste si nějaké pití.
  2. Nastavte odpočítávání na 25 minut (prográmek, kuchyňské minutky, hodinky, ...) a spusťte ho.
  3. Během odpočítávání můžete:
    1. psát
    2. koukat na blikající kurzor
    3. napít se
  4. Až zapípe konec odpočítávání (dokončili jste jedno Rajče), dejte si 5 minut pauzu. Běžte na záchod, projít se po pokoji, přečtěte si maily ... 
  5. GOTO 2 (4 krát), a pak si dejte půl hodiny pauzu.
Důležité je, že Rajče je NEDĚLITELNÉ. Jak jednou spustíte odpočítávání, musíte pracovat a nesmíte odpočítávání přerušit.

Pokud budete mít zájem, můžete časem začít experimentovat s délkou Rajčete, měřit míru vyrušování (vnitřního i vnějšího) a zdokonalovat se. Kompletní manuál je k dispozici tady.

Isaac Asimov napsal a publikoval přes 500! knih tak, že psal nonstop od 6:00 do 12:00 každý den po čtyřicel let.

Zkuste Rajčatování aplikovat několik dní. Dejte mi potom do komentářů vědět, jak se vám dařilo a jestli vám to pomohlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat