Stránky

17. 9. 2013

Diplomková success story

"Loni" jsem vedl studenta na startupovou diplomku. Všech svých studentů si vážím, protože odvedli kus práce. A každý rok se najdou 2-3 studenti, kteří mají můj obdiv. Dokážou něco, co já bych nedokázal.

Jedním z nich byl pan Ištván. Kontaktoval mě již v srpnu ohledně vlastního zadání. Po celou dobu řešení diplomky byl velmi aktivní a obdivoval jsem úsilí, které vkládal do projektu. Cílem bylo vytvořit distribuovanou P2P službu pro zálohování (YouTube video). Jako třešničku na dortu si zvolil účast v jarní StarCube, což vzhledem k výuce, diplomce a státnicím bylo sebevražedné nasazení. Nakonec před koncem StarCube odstoupili (byli tří členný tým), protože neměli úplně dotažený byznys a chtěli upřít síly na dokončení diplomek a školy (zde oceňuji schopnost držet se cíle).

Budiž mu odměnou vítězství v soutěži ICT diplomka roku 2013 (kategorie cloud služby) a zaměstnání v CERN. Gratuluji!

Abyste měli nějakou inspiraci, rozhodl jsem se pro krátký dotazníček a děkuji Ištvánovi za odpovědi. Doufám, že vám budou inspirací.
  1. Proč jste se rozhodl studovat právě FIT?
  2. V lokalite je to najvýznamnejšia informatická fakulta. Má povesť.

  3. Proč jste se rozhodl právě pro to téma, které jste si vybral a dotáhl takto až do konce? Byly i jiné varianty nad kterými jste přemýšlel?
  4. Chcel som urobiť niečo, čo je celkovo moje. Možno diplomová práca je posledná šanca, kde človek ešte môže experimentovať, bez veľkých dôsledkov.

  5. Jak pokračujete se službou teď, tedy 4 měsíce po odevzdání?
  6. Bohužiaľ odkedy pracujem, som v kancelárii 9 hodín denne, takže sa tomu moc venovať nemôžem. Ale diskutujeme s kolegami a ďalšími luďmi v práci o tom, že by sme v tom pokračovali, ak bude čas.

  7. Co byste dělal u diplomky jinak?
  8. Do StarCube by som určite našiel jedného človeka s manažérskymi schopnosťami. V tom sme boli najslabší. Ja si myslím, že je lepšie mať priemerný projekt (nápad) ale dobrého manažéra, ako naopak. Vývoj by som od začiatku robil jednoduchšie (prvý návrch bol zbytočne zložitý)

  9. Co byste naopak dělal stejně?
  10. Vývoj, použíte technológie a do Starcubu by som išiel určite.

  11. Co bylo nejtěžší?
  12. Navrhnúť ten system, tak aby som to stíhal včas naimplementovať.

  13. Co bylo nejlehčí?
  14. Napísať text mi prišlo ľahké, keď už som vedel o čom mám písať a keď som už mal výsledky testov.

  15. Tři věci, které byste doporučil též udělat nadcházejícím diplomantům?
  16. Nebáť sa vyskúšat svoje nápady, navrhnúť si niečo sám. Starcube určite doporučujem, ak niekto chce robiť business project. (To mne asi prinieslo najviac) Začať na tom pracovať už pred zimným semestrom.

  17. Tři věci, které byste jim nedoporučil?
  18. Pracovať na tom sám (myslím nerozprávať sa o tom so spoložiakmi, s konzultantom atď. - získať feedbacky nie len od konzultanta) Ak niekto robí business projekt, treba stráviť veľa času hľadaním konkurencie a s tým, ako oni riešia ten problém.

  19. Tři největší poučení z neúspěchu, který vás potkal u diplomky?
  20. Radšej investovať 2x viac času do návrhu, ako do implementácie. (musel som zmeniť návrh asi dva krát, aby som to stíhal naimplementovať, robil som zbytočné práce) Ak sa vám ten nápad páči to neznamená, že sa bude páčiť aj ostatným.

  21. Co teď děláte a proč?
  22. Pracujem v Ženeve v CERN, ako programátor. Dostal som ponuku, ktorú som nemohol odmietnuť. Vyvíjam diagnostický software pre urýchľovač častíc.

  23. V čem vám v životě diplomka pomohla? Vím že 4 měsíce jsou málo na to to zjistit.. ale pokud již víte, budu rád za názor.
  24. Asi mi značne zvýšila šancu, aby som dostal prácu, kde som teraz. Na pohovore chceli, aby som im to vysvetlil, dali aj technické otázky o tom. Vidím projekty viac z business pohľadu, ako predtým. Či niečo je skutočne dobrý nápad, alebo len zaujímavé technicky.

Žádné komentáře:

Okomentovat