Stránky

28. 11. 2011

Jak zabít s diplomkou i třetí mouchu a ještě vydělat

Snažím se vás průběžně nabádal, abyste diplomkou zabili dvě mouchy jednou ranou. Dělali něco užitečného pro sebe - pracovali na vlastním projektu (první moucha), a zároveň za to dostali diplom (druhá moucha). Jenže těch much se dá dobrou prací zabít víc než dvě. V posudku vedoucího vaší diplomky je nenápadná kolonka Publikační činnost, ocenění.
Nebudu vás teď nutit, abyste vaše diplomky houfně publikovali v Nature. Pro většinu z vás to nemá mnoho praktického přínosu (vyjimku tvoří ti, kdo uvažují o PhD :). Nicméně pro pořádek tu máme pár standardních publikačních činností a ocenění jako je:

  • Student EEICT pořádané společně s FEKT. V březnu je třeba napsat článeček (4 x A5) o problému, který řešíte. Pak se dostavit k 10 minutové obhajobě. S trochou štěstí můžete vyhrát nějaký mobil nebo "šek" na pár tisíc a nabaštit se na večerním rautu. To důležité je, vyzkoušíte si prezentaci a dostanete zpětnou vazbu. Také se podíváte na prezentace ostatních studentů. Výborná příprava na obhajobu diplomky.
    Pracnost: nízká   Poučení: střední   Konkurence: nízká (desítky studentů)
  • Soutěže jako různé Diplomky roku, Ceny firmy XY, atd.. Bohužel nemám osobní zkušenost. Obvykle možnost vyhrát x jednotek až desítek tisíc. Někdy vás musí nominovat vedoucí či škola formou přihlášky. Soutěží se po státnicích, takže se moc nepoučíte. Je to spíš příjemný bonus navíc (pokud vyhrajete). Jedná se celorepublikové soutěže.
    Pracnost: téměř nulová (tvorbu vynikající diplomky nepočítám)   Poučení: téměř nulové   Konkurence: vysoká (stovky studentů)
  • Víte o dalších standardních soutěžích? Dejte mi vědět v komentářích.. doplním je sem.
Teď se podíváme na ty nestandardní. Proč nestandardní? Protože se do nich nepřihlásíte se standardní reaktivní diplomkou. Jsou však vhodné pro všechny z vás, co vzali osud do vlastních rukou a pracují na sobě.
  • ImagineCup: Možná znáte. Na FIT se již po několik let daří studentským týmům probojobat do finále. Bohužel nemám osobní zkušenost, ale odborníkem na ImagineCup je na FITu Adam Herout. Pokud jste tým a máte nápad pasující na vyhlášení soutěže, tak neváhejte. Získáte spoustu zkušeností, podíváte se na zajímavá místa a potkáte nové lidi. Od loňského roku můžou finalisté požádat o dotaci $100k (tedy asi dvě mega korun).
    Pracnost: vysoká   Poučení: vysoké   Konkurence: velmi vysoká (stovky dobrých týmů)
  • MIC Minutes: Pokud děláte na něčem co míří ke komercializaci, zkuste se přihlásit (dotazník 2 x A4). Pokud budete vybráni, máte 5 minut na prezentaci a 15 minut na diskuzi s "komisí". Složení je různé, ale většinou 4-6 zkušených lidi z průmyslu (majitelé firem, investoři, konzultanti, ...). Dostanete spoustu zajímavých otázek k zamyšlení, kopanců správným směrem nebo můžete požádat o investici. MIC Minutes jsem se účastnil dvakrát, a tady jsou mé postřehy.
    Pracnost: nízká (ale musíte mít rozjetý projekt)   Poučení: střední   Konkurence: střední (desítky projektů)
  • StarCube: Čtyř měsíční akce (začíná v únoru), na které dostanete možnost sedět ve sdílené kanceláři a přístup k mentorům (majitelé firem, investoři, zkušení developeři, atd...). Je to takový preinkubační program. Cílem je rozvinout váš nápad tak, abyste byli zralí na inkubaci v JIC (kde už jde o skutečný byznys).
    Pracnost: vysoká   Poučení: vysoké   Konkurence: střední (desítky projektů)
  • IPO48 (a podobné): Jedno až dvou denní maratony, kde se sejdou zkušení lidé z průmyslu, investoři a též developeři, designéři a vy. Dají se dohromady týmy, které pracují na demu a přitom máte možnost konzultovat s experty o byznys stránce vašeho projektu. Ty nejlepší projekty mají šanci na investici.
    Pracnost: střední   Poučení: vysoké   Konkurence: střední (desítky projektů)
  • Zapoměl jsem na nějakou akci? Dejte mi vědět.
A závěr? Jak vidíte, je dost příležitostí jak zúročit vaši práci i mimo školu. Pracujete na svém nápadu? Využijte možností získat cennou zpětnou vazbu a vydělat. Mimo to, pokud se vám podaří zúčastnit se nějaké výše uvedené akce, proč se za to stydět a nemít to napsané v posudku :).

Žádné komentáře:

Okomentovat