Stránky

5. 10. 2011

Rework


Tak jsem dočetl pěknou malou knížečku od borců z 37signals s názvem Rework. Trošku mě uniká souvislost názvu knihy a jejího obsahu (snad až na "změňte pohled na rozjíždění vlastního byznysu"). doplnění: dokonce je kniha k dispozici i v češtině pod názvem Restart - zřejmě si překladatel též neporadil s původním názvem.

Kniha je stručná a velmi čtivá. Pánové původní text, který byl kompilací článků na jejich blogu, zkrátili asi na polovinu. Dotýká se velkého počtu témat, od osobního managementu, být inovátorem, být efektivní, mít výsledky, nebýt workoholik, stavět efektivní start-up, mít produkt/službu, kterou zákazník chce a dobře najímat a motivovat lidi.

Tady je pár citací z knihy:
Tvorba a sepisování dlouhodobých plánů ve své podstatě nejsou plány ale odhady. V době sepisování "plánu" nemáte všechny informace. Vytvoříte něco co "nebude" fungovat, a vy pak ze snahy dodržet něco co "nefunguje" máte akorát deprese.
Zkuste chvíli sledovat "Ano šéfe!" a všímejte si, co je z pohledu zákazníka většinou špatně. Jsou to překombinovaná složitá menu plná "neefektivních" jídel. Není na tom váš produkt/služba stejně?
Pokud o něčem přemýšlíte a kreslíte si návrh, používejte tlustou fixu místo ostré tužky. Tlustý fix vás nutí neřešit detaily (a neutopit se v nich).
Vyrušení není spolupráce, ale pouhé vyrušení. A když vás někdo neustále ruší, neděláte to co máte. S prací to je jako se spánkem. Než se dostanete do efektivního REM spánku, chvíli to trvá. Když vás někdo budí každou čtvrthodinu, tak se nevyspíte.
Často je lepší být quitter než hrdina.
Velké rozhodnutí je obtížné změnit, protože máte tendenci věřit, že jste se rozhodli správně. Přestáváte tím být objektivní. Dělejte více malých rozhodnutí.
Firmy mají zákazníky, dobré firmy mají fanoušky a nejlepší firmy mají publikum. Místo drahého hledání zákazníků si vás diváci najdou sami, a aktivně se zajímají o to co děláte a co říkáte.
Pokud se budete chovat k lidem jako k dětem, budou podávat výkony jako děti. Dejte lidem samostatnost a zodpovědnost.
Kdy jste naposledy něco "předělali" ve vašem životě? Podělte se o zkušenosti. Dík.

Žádné komentáře:

Okomentovat