Stránky

26. 9. 2011

Odpověď na otázku: Má smysl udělat vynikající diplomku?

Asi si mnoho z vás klade otázku: Má smysl vyždímat ze sebe maximum a odvést excelentní práci na své diplomce? Má odpověď je: Ano má!

Jistě se najde dost rádců vnějších (kamarádi/kamarádky) nebo vnitřních (lenost), kteří budou argumentovat slovy: Za průměrnou práci, co zvládnu měsíc před odevzdáním ten titul dostanu taky. Jenže o ten titul tu teď (v tomto postu) nejde. Jde úplně o něco jiného, o něco víc. Proč tedy dělat diplomku na maximum?

Diplomka (bakalářka je taky diplomka) je pro mnoho z vás jeden z největších projektů v životě.

Vím, že má asi polovina z vás nějaké zaměstnání. Jenže kolik z vás má v zaměstnání úplně volnou ruku? Většinou jste, bez urážky, dělníci softwarového průmyslu. Děláte to co vám kdo řekne. Nic víc, nic míň. Hodně z vás je nadšených.. vaše první práce, první zkušenosti, první peníze, samostatnost, ... Super, gratuluji. Pokud nechcete zůstat navěky u "pásu" musíte dělat víc než to, co vám kdo řekne (a tím nemyslím dělat 14 hodin denně).

Musíte se naučit poprat se s výzvou, dokončit něco opravdu složitého. Něco co ještě nebylo uděláno, co má dopad na vaše okolí, něco co vás přesahuje (nevidíte na konec), do čeho vložíte svou osobní zodpovědnost, kousek ze svého já. Musíte umět udělat věci, u kterých vám nikdo neřekne, jak je máte udělat.

Bohužel vás tohle všechno škola téměř nenaučí. Ale také vás to nenaučí ani v zaměstnání (čest vyjímkám). Tohle všechno vás naučí život, pokud ovšem budete chtít.

Jedna z ideálních příležitostí, jak nebýt dělníkem, je právě diplomka. Pro většinu z vás je to úkol, který má všechny výše uvedené atributy. Zopakuji ještě jednou:
  • je velmi obtížný
  • při volbě zadání nevidíte na konec (nevíte jak to dopadne)
  • vyžaduje vaši dlouhodobou zodpovědnost
  • máte volnost seberealizace (vložíte tam své já)
  • nikdo vám přesně neřekne, jak a co udělat
Navíc máte možnost zvolit si pravidla - to jest zadání a vedoucího. Přitom riziko je minimální, v nejhorším další rok zkusíte něco jiného.

Takže na otázku: Proč ze sebe vydat maximum a udělat excelentní práci? vám odpovím opět otázkou: Kdy a kde chcete dělat tu excelentní práci? Na co čekáte? Na lepší téma? Až budete mít víc zkušeností? Času? Peněz? Jiné zaměstnání? Pokud se do toho nepustíte teď, vsadím se, že při další příležitosti to "odložíte" znova. A pak zase, a zase, ...

Než vás posadí k "pásu", zkuste si dokázat NE, dokažte si, že dokážete velké věci. Věci, které vás přesahují, řešit problémy na které nikdo nezná odpověď. Zvýšíte tak svou hodnotu. Takoví zaměstnanci se stávají nepostradatelní. Narozdíl od dělníků, které lze vyměnit kus za kus. Smutné, ale je to tak.

Kdo z vás bere (nebo bral) diplomku vážně? Ozvěte do komentářů prosím. Děkuji!

Žádné komentáře:

Okomentovat