Stránky

1. 12. 2011

Jak na diplomku - level 2.

Minulý post stručně shrnuje, co zhruba říkám studentům, kterým vedu jejich bakalářskou diplomku. Dnes krátce o inženýrské diplomce (tedy té, za kterou je titul Ing.)

Pro osvěžení paměti, tady je úryvek z minulého postu:

Na BP se od vás nečeká rocket science (ale i tací se najdou, a velmi to potěší). Musíte být schopni problém analyzovat a zjistit, jak se řeší podobné věci (strávit 1 den na Googlu a hledat). Pak nastudované aplikovat na vaše zadání.

Vaše zadání byste měli dekomponovat na samostatné bloky (síťová komunikace, GUI, logika aplikace, databáze, matematický model, očekávání uživatelů, testování, ...). Jednotlivé bloky pak řešíte "samostatně". Je dobré opět zjistit, jak si stojí současně dostupné věci. Je zřejmá blbost implementovat wxWidgets, DirectX, toolkit pro trénování nějakého klasifikátoru, atd. Spíš byste měli najít dostupná řešení, analyzovat výhody/nevýhody a zvolit to řešení, které nejvíce vyhovuje vašim požadavkům. Zdůvodnění toho všeho se musí objevit v technické zprávě.

V inženýrské diplomce byste měli být schopni přijít s něčím novým. Takže, nejen že váš problém prostudujete na Googlu (Neřešil to už někdo? Ano? A jak to řešil? Hmm to je pěkné, to by mi vyhovovalo. Asi to udělám nějak podobně.), dekomponujete a vyřešíte. Ale během řešení byste měli některé bloky navrhnout a vyřešit sami, a přijít tak s něčím opravdu novým.

Ideální jsou bloky, kde se skrývá nějaká teorie, matematika, či fyzika. Děláte hru? Co takhle umělá inteligence nebo fyzikální model?

U Reaktivních zadání je "to nové" částečně v rukou toho, kdo psal zadání. Měl by koncipovat zadání tak, aby tam ten prostor pro nové byl. Pak už je to na vás. U Kreativních zadání si ten prostor musíte najít sami. Takže pozor abyste nesklouzli k tomu, že si budete hrát s detaily (bude ten čudlík, červený nebo zelený?), a tak nějak vám nezbyl čas na to diplomabilní jádro. Tohle by měl mimochodem "hlídat" váš vedoucí (pokud chodíte na konzultace samozřejmě).

Tedy, jako aspiranti na inženýra již máte titul Bc. Pokud pracujete na inženýrské diplomce, musíte sami za sebe vidět, že usilí a viditelný výsledek je mnohem větší, než u vaší bakalářské diplomky.

Toť stručně vše. Máte-li nějaké dotazy či připomínky, sem s nimi!

PS: Formálně se DP od BP liší větším objemem textu technické zprávy a tím, že máte povinnou obhajobu už v lednu.


Žádné komentáře:

Okomentovat