Stránky

1. 4. 2012

Je tu startupová bublina?

Taky vám už někdy leze slovo startup krkem? :) Občas, když zabrousím do startupových vod na sociálních sítích, zjistím kolik tu je nových .*startup.* združení, klubů, inkubátorů, hubů, akcelerátorů a já nevím čeho ještě. A produkují tolik informací, že sledovat toto dění jen v čechách sebere pěkných pár hodin týdně.

A to nemluvím o jednotlivých startupech (ehmm a o blozích už vůbec ne :)) ). Mimo to, dnes snad každá technická fakulta má vazbu na nějaký inkubátor a všechny IT fakulty vazby již dávno mají. Studenti jsou aktivní a studentských startupů přibývá.

Investoři mají pravidlo, že jakmile se v televizi začne mluvit o růstu akcií a výhodné době k jejich koupi, je nejvyšší čas prodat. Když jsem nedávno viděl v televizních novinách spot o statupech, tak mě napadlo, jestli tu nemáme další bublinu.

To co se tu teď děje kolem startupů, podle mne, bublina není. Je to spíš vznik long tail trhu. Když se na startupy podíváme long tail optikou tak vidíme:
  1. Demokratizaci výrobních prostředků. Dnes může opravdu kdokoli vlastnit nějaký ten počítač (investice pár tisíc) a vývojový nástroj (většina je zdarma). Díky různým frameworkům a high level jazykům je "splácání" nějaké té aplikace nebo služby stále jednodušší. Ve webovém světě je vše ještě o řád snažší. Produkovat aplikace může dnes každý, stačí mít jen nápad
  2. Demokratizace distribuce. Toto je podle to, co (mimo jiné) dnes všechny ty inkubátory, kluby a huby dělají. Je to regál plný startupů.
  3. Propojení nabídky a poptávky. Tady zatím vidím velké rezervy. Možná by se na tom dal postavit solidní byznys. Služba, která zagreguje všechny ty startupy co na světě jsou. A hlavně bude perfektně filtrovat. Pokud budu hledat nějakou super specializovanou službu, "zagoogluji" na této službě a najdu ji. Bude se jednat o takový velmi specializovaný vyhledávač.
Posun trhu aplikací a služeb směrem k long tail je logický. Před 40 lety bylo programování (přímo v instrukcích) a přístup na drahé a vzácné mainframy doménou několi stovek lidí. Před 10-20 lety, tu byly velké firmy (MS, IBM, ...) s velkými týmy, které produkovaly masový software. Balíky aplikací, které musí vyhovovat všem. Dnes programuje každý, a jeho aplikaci může používat každý. Je tu tedy prostor i pro zcela uzounký trh. Napadlo by někoho před 20 lety implementovat službu, která "umí" jen seznam?

Long tail ve startupech se sebou nese i některé vedlejší efekty:
  • Velký rozptyl kvality nápadu, realizace a celkového smyslu startupu, který se bude s množstvím nových startupů jen zvětšovat. Jeden investor nedávno říkal, že v ČR je investovatelných nápadů jen 3-5%. Podle mne bude stále hůř.
  • Nutnost dobrých filtrů. Google je mainstream a musí fungovat nad všemi daty tak nějak slušně. Kdo udělá perfektní vyhledávač nad on-line službami vyhraje :).
Startupům zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat