Stránky

23. 9. 2011

4 hodiny a dost

4 hodiny práce (nebo spíš "práce") týdně. Komu by se to nelíbilo, že? Jsou lidé, kteří takto žijí, a ani nemusí být milionáři. Prostě přijali nový/jiný životní styl. Vydělávat tak akorát, užívat života, dělat to co je baví a vše "otravné" outsourcovat do Indie. O kom je řeč? Mluvím o lidech, kteří se inspirovali knihou "4 hodinový pracovní týden" od Tima Ferrisse (vyšlo i česky). Mimochodem, nenechte se zmást těmi 4 hodinami. Toto číslo jen maximalizuje prodej knihy :). Tim pracuje týdně víc (ale i méně).

Nebudu zde sáhodlouze popisovat, co je v knize. Pár recenzí najdete zde. Spíš se pokusím sepsat několik mých myšlenek. Ty negativní:
  • Kniha je místy mírně "pobuřující". Někomu by se mohlo zdát, že některé postupy a rady hraničí se slušným vychováním. Např. vytvořte dojem, že jste experti v nějakém oboru tím, že si přečtete několik bestsellerů, zaregistrujete se do pár asociací a na nějaké univerzitě uděláte jeden seminář.
  • Tim a další, kteří hlásají jak to funguje, jsou (většinou) mladí, svobodní, bezdětní a z USA. Tedy mohou si to dovolit, a ekonomicky se outsourcing vyplatí víc než z ČR.
  • Některé pasáže, mě přišly mírně povrchní (asi proto, že vidím víc do hloubky). Tim sice doporučuje: Je milión postupů, ale jen pár principů. Pokud pochopíte principy, můžete tvořit vlastní postupy a být ve výhodě. Často jsou v knize jen ty postupy. Nalezení principu je na čtenáři. (Což je možná dobře, nutí to přemýšlet.)
  • Silná orientace na outbound marketing (PPC, časopisy, televize).
A ty pozitivní:
  • Kniha je velmi čtivá.
  • Pokud se na knihu podíváte z nadhledu, tak uvidíte Lean. Nedělejte nic, co vám nepřináší efektivní zisk nebo výsledek. Nebuďte otrokem své práce. Je to neefektivní. Buďte kreativní (rozhodujte) a otročinu outsourcujte na virtuální asistenty.
  • Cílem není být otrokem v zaměstnání 40let, a pak si na stará kolena užít důchodu (čti života). Místo toho si zařiďte život tak, abyste si užívali průběžně (když na to užívání máte sílu).
  • Opět se zde silně objevuje čas, jako cenná komodita. Ještě cennější je podle Tima pozornost/soustředění. Té má člověk během dne ještě méně... (zajímavá myšlenka). Věnujte pozornost tomu důležitému (a ne čtení spamu a koukání na telku).
  • Každá kapitola obsahuje seznam úkolů, cvičení a nebo služeb. Ty máte dělat nebo využít abyste dosáhli "4 hodin". To je pro mne asi druhá nejcennější část hned po sekci Eliminace.
  • Seskupte podobné činnosti do větších bloků.
  • Kniha dává jednoduchý návod jak iniciovat, a opustit tak status quo.
  • Přestaňte být ve vaší firmě úzkým hrdlem, přes které vedou všechny informace. Delegujte práci, odpovědnost a rozhodování na ostatní. Vám se uleví a ostatní budou odvádět efektivnější práci.
Suma sumárum, je třeba brát knihu z nadhledu. Pak poskytne mnoho zajímavých informací a postupů. Slepě bych se jí ale nedržel. Každý člověk je unikátní a ne všichni mohou takto fungovat (a to nepočítám jinou kulturu a ekonomickou situaci v ČR).

Tak začněte pracovat "méně" a žít více :).

Žádné komentáře:

Okomentovat