Stránky

1. 2. 2012

Startup jako diplomka? Proč je nejvyšší čas začít právě teď!

Tento akademický rok jsem se rozhodl pro experiment v podobě vedení diplomek (bakalářka je také diplomka) jejichž tématem je startup. Pokud máte nápad na vlastní službu/produkt, a chcete ji dotáhnout do formy startupu, jste u mne vítáni.
Letos se mi na toto téma přihlásilo asi deset studentů, a minulý týden byly poloformální obhajoby diplomek. Je tedy ideální čas pro krátkou sumarizaci "experimentu":
  • Všichni studenti pilně pracují (nulová úmrtnost). Gratuluji.
  • Několik jich má za sebou MIC Minutes (prezentovali svou myšlenku ostříleným firemníkům, a nechali si nastavit hořké zrcadlo reality).
  • Několik z nich se hlásí do StarCube (držím palec).
Bohužel jdou věci pomaleji než u běžných - reaktivních - diplomek, kde máte jasné zadání, a od prvního týdne výuky můžete začít pracovat. U startup diplomky studentům dost času zabralo několik iterací diskuzí se zákazníky a hledání unikátního produktu, aby vůbec mohli začít něco implementovat. Bohužel, za diskuzi a identifikaci unikátní hodnoty vám na FIT nikdo titul nedá (přitom je to stejně důležité, jako dobře navrhnout a implementovat aplikaci).

Proto, pokud chcete mít diplomku na téma startup (realizovat svůj vlastní projekt), a chcete abych vás vedl, tak:
  • Máte nejvyšší čas začít přemýšlet nad tématem (službou/produktem a jeho unikátní hodnotou).
  • Máte nejvyšší čas začít komunikovat s potenciálními early adopters (slovy našeho anděla - "Je třeba si ošoupat nožičky").
  • Přes letní prázdniny by měla tato činnost vrcholit, abyste po zapsání diplomky mohli co nejdříve začít s implementací.
  • Při registraci tématu (na začátku školního roku) budu vyžadovat, abyste měli jasno o vaší službě, o unikátní hodnotě a měli nějaké early adopters.
  • Přijít za mnou na konzultaci co nejdříve (kdo dřív přijde, ten dřív mele - povedu zase asi 10 studentů).
O prázdninách máte spoustu času na práci a přemýšlení.

Celé to dělám to proto, abyste i z pohledu FIT měli velmi dobrou diplomku. Prosím své současné studenty o vyjádření v diskuzi. Myslíte si, že je to dobrý nápad? Kolik času vám zabralo definování hodnoty a "šoupání nožičkami"? Děkuji.

Update: Tento ak. rok (2012/2013) výzva platí také.. Mimo to se můžete podívat na můj talk k tomuto tématu na Barcampu Brno 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat